فهرست مطالب
امروزه میانگین استفاده بزرگسالان از اینترنت در طی ۳ سال اخیر، حدود ۵ درصد افزایش داشته است. چه بخواهید یا نخواهید، همواره بر تعداد کسانی که خرید خود را از طریق اینترنت انجام می دهند، افزوده می شود و کسب و کارهای سنتی با گذشت زمان، اثربخشی خود را از دست می دهند. با بروز بیماری های همه گیر نظیر کرونا نیز اهمیت حضور در فضای آنلاین دیگر یک نیاز نیست بلکه یک ضرورت است و و بزودی روشهای بازاریابی سنتی ناپدید خواهند شد و جای آن را دیجیتال مارکتینگ خواهد گرفت. بر خلاف بازاریابی سنتی، بازاریابی دیجیتال بسیار ارزان تر وهمه گیر تر است.
بازاریابی یکی از پایه های بیشتر کسب و کارها است. ماهیت بازاریابی همیشه در مورد این مسئله بوده است که شما چگونه باید در زمان و مکان مناسب، با مشتریان خود ارتباط بگیرید؛ امروزه این مفهوم تا حدودی گسترش پیدا کرده است؛ شما بیشتر مواقع می توانید با مشتریان ارتباط بگیرید. یعنی همان زمان هایی که آن ها در اینترنت در حال جستجو هستند.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
سایت HubSpot که از سایتهای معتبر در حوزه بازاریابی دیجیتال و استراتژی محتوا محسوب میشود در تعریف بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ به این نکته اشاره کرده است که این عبارت، یک چتر مفهومی محسوب میشود.
به زبان ساده، دیجیتال مارکتینگ را میتوان مهمترین رکن موفقیت در تجارت الکترونیک دانست و شامل مجموعه فعالیتهایی است که در نهایت منجر به معرفی و فروش محصولات در اینترنت میشود. منظور از این محصول، صرفا محصولِ دیجیتالی نیست، بلکه میتواند یک محصول فیزیکی باشد که در بازار سنتی وجود دارد و به کمک تکنیکهای جذب مخاطب و تبدیل آن به مشتری، به فروش فوقالعادهای میرسد.
ابزارهای بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ
- بازاریابی توسط موتورهای جستجو (SEM)
- بهینه سازی برای موتورهای جستجو (سئو)
- بازاریابی محتوا (Content Marketing)
- بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)
- بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)
- استراتژی محتوا (Content Strategy)
- تبلیغات بر اساس کلیک (PPC)
- اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)
- تبلیغات بنری (Banner Advertising)
- ایمیل مارکتینگ
- بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ (یا اصطلاح قدیمی آن: تبلیغات موبایلی)
- بازاریابی از طریق همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
بازاریابی توسط موتورهای جستجو (SEM)
SEM یا بازاریابی موتور جستجو درواقع نوعی بازاریابی اینترنتی با استفاده از تبلیغات پولی است که به منظور ارتقا وبسایتها از طریق بیشتر دیده شدن آنها در صفحات موتورهای جستوجو انجام میشود. زمانی که شما چیزی را جستجو میکنید، وبسایتهایی که در قسمت میانی صفحه مشاهده میکنید، حاصل یک سئو خوب است که در دسته استراتژیهای رایگان دیجیتال مارکتینگ قرار میگیرد و وبسایتهایی که در قسمت بالا و پایین صفحه مشاهده میکنید، حاصل استراتژی سئو است.
بازاریابی موتورهای جستجو یک روش مؤثر و خاص برای بازاریابی کسب و کار است. مردم آنچه را که میخواهند جستجو میکنند و تبلیغکنندگان کلمات مرتبط با جستجوها را هدف قرار میدهند و شما تنها در صورتی باید به تبلیغکنندگان پول بپردازید که مشتریان بالقوه بر روی لینک تبلیغ شما کلیک کنند. در اینجاست که مفهوم تبلیغات (Pay Per Click) PPC به معنای پرداخت به ازای هر کلیک، به کار میآید. تفاوت بزرگ تبلیغات آفلاین مانند بیلبورد یا روزنامه با بازاریابی موتور جستجو این است که در تبلیغات سنتی، تبلیغات بدون توجه به تمایل مردم برای مشاهده تبلیغ، به آنها نمایش داده میشود و شما نیز درهرصورت باید هزینه تبلیغات را بپردازید؛ درحالیکه در بازاریابی موتور جستجو یا SEM، مردم محصولات یا خدماتی را که میخواهند جستجو میکنند و درواقع تبلیغات شما تنها به مخاطبان هدف نمایش داده میشود؛ و همانطور که گفته شد، تنها در صورت کلیک بر روی لینک تبلیغ باید به تبلیغکننده پول بپردازید.
بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو (سئو)
سئو SEO- مخفف عبارت Search Engine Optimization است که که بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو بهترین ترجمه برای آن است. هدف روش های سئو این است که هنگام جستجوی کاربران در گوگل و سایر موتورهای جستجو، این موتورها رتبهی بهتری را به مقالهها و محتوای یک سایت به آن اختصاص دهند. با مشاهده آمارهای متفاوت می توان به اهمیت سئو پی برد و به همین دلیل مروری به برخی آمارهای منتشر شده درباره موتورهای جستجو خواهیم پراخت:
- مردم جهان روزانه بین ۶ تا ۷ میلیارد بار از موتورهای جستجو استفاده میکنند. منبع
- هفتاد تا هشتاد درصد جستجوگران، به لینکهایی که به صورت تبلیغ (با پرداخت پول) توسط موتورهای جستجو از جمله گوگل، نمایش داده میشوند، نگاه نمیکنند
- کسی که از طریق کلیک کردن روی لینک در موتور جستجو وارد فضای آنلاین شما میشود، در مقایسه با کسی که شما برای بازاریابی به سراغ او رفتهاید، برای تبدیل شدن به یک مشتری هزینهی کمتری خواهد داشت.
- جستجو بر روی موبایل طی سالهای اخیر همواره روندی افزایشی داشته و از سال ۲۰۱۵ به بعد، سرچ موبایل از سرچ دسکتاپ بیشتر شده است. همچنین در حال حاضر، سهم دسکتاپ در میان ابزارهای اتصال به اینترنت در سطح جهان کمتر از ۵۰ درصد است
جستجوکنندگان شما را پیدا کنند، و این یعنی بازدید بیشتر = مشتری بیشتر
پس اگر شما به دنبال این هستید که از سایت خود درآمد به دست بیاورید، باید بازدیدکنندگان را به سایت خود جذب کنید و در و با داشتن استراتژی صحیح این بازدیدکنندگان را به مشتری تبدیل کنید.
بازاریابی محتوا (Content Marketing)
این نوع بازاریابی، تکنیکی در رابطه با ارائه اطلاعات یا همان محتوا است. به عبارت دیگه، بازاریابی یک کسب و کار از طریق به اشتراک گذاشتن اطلاعات آموزشی، سرگرم کننده و … صورت می گیره و به رشد کاربران اون کسب و کار کمک می کنه.
بازاریابی محتوا، به عنوان یک رویکرد استراتژیک بازاریابی هم تعریف میشه، رویکردی که روی تولید و انتشار محتوای ارزشمند، مرتبط و سازگار تمرکز داره تا بتونه کاربران خاصی را جذب خود نموده و در نهایت انها را به مشتری های سودآور تبدیل کند. البته موسسه بازاریابی محتوا (Content Marketing Institute) توصیف دقیق تری از این بازاریابی داره:
- کتاب یا کتابچهای که توضیحاتی درباره ۱ محصول ارائه میکند
- مصاحبهای که توضیحاتی درباره ۱ کتاب ارائه میکند و به نقد آن کتاب میپردازد (در اینجا کتاب، محصول است و مصاحبه یا مقاله، محتوایی برای بازاریابی کتاب)
- اولین فیلم آموزشی یک دورهی آموزشی چند جلسهای که به صورت رایگان، عرضه میشود (در بازاریابی محتوا، تعهد نداریم که محتوای مورد استفاده برای بازاریابی را رایگان عرضه کنیم. قیمت، یک انتخاب است )
- یک فیلم یا کتاب به تبلیغ یک بحث اخلاقی یا مذهبی میپردازد
- پادکست هایی که یک مشاور خانواده تولید میکند تا مخاطبان بیشتری، نام او را بشنوند و با او به عنوان یک متخصص آشنا شوند.
بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)
بازاریابی ربایشی یا درونگرا
(inbound marketing) به این معنی است که مخاطب در ابتدای سفر مشتری و اشنایی با برند، احساس کند که خود به سمت محصول یا آن خدمات آمده است، نه اینکه برند یا شرکت به سراغ او رفته باشد و شروع ارتباط بین مخاطب و کسب و کار با تصمیم و توسط مخاطب انجام می شود. در واقع بازاریابی ربایشی یک استراتژی کامل برای جذب lead و تبدیل به مشتری است. در این استراتژی با در اختیار قرار دادن اطلاعات مرتبط و مفید برای مخاطبین، افراد علاقمند به صنعت شما که می توانند مشتری شما نیز باشند، جذب می شوند.
اینباند مارکتینگ در تلاش است از طریق ایجاد محتوای جذاب یا بازاریابی محتوایی توجه مخاطب را جلب کند بازاریابی درونی با استفاده از وبلاگها، رسانههای اجتماعی، اینفوگرافیکها، ایمیلهای خبرنامه و موارد محتوایی دیگر که مردم مایل به خواندنشان هستند انجام میشود. SEO) Search Engine Optimization) به پیدا شدن محتواهای مورد نظر مخاطبان کمک میکند.
از روش های بازاریابی ربایشی می توان بلاگ نویسی، تهیه اینفوگرافیک، ایمیل مارکتینگ، ویدئو، پادکست، کتاب الکترونیک، خبرنامه های الکترونیکی، وبینار، سئو و بازاریابی شبکه های اجتماعی اشاره کرد.
بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)
- اینستاگرام
- تلگرام
- توییتر
- لینکدین
- پینترست
همچنین بهتر است بدانیم که برخی از شبکه های اجتماعی برای کسب و کارها مفید نیستند و در استراتژی دیجیتال مارکتینگ بهترین شبکه های اجتماعی متناسب با کسب و کار توسط مدیر دیجیتال مارکتینگ انتخاب خواهد شد.
استراتژی محتوا (Content Strategy)
متخصصان حوزه تولید محتوا، تعریف های مختلفی برای مفهوم استراتژی محتوا مشخص کرده اند. یکی از این افراد، نویسنده کتاب معروف Content Strategy At Work یعنی مارگوت بلومشتاین (Margot Bloomstein) است. این کتاب، یکی از معروف ترین کتابها در زمینه استراتژی محتوا است که استراتژی محتوا را اینگونه تعریف می کند:
استراتژی محتوا، فرآیندی است که در آن محتوای مناسب، مفید و کاربردی با زمان بندی مخصوص و منظم تولید می شود و در اختیار مخاطب قرار می گیرد. چنین محتوایی باید با تجربه خاص کاربران متناسب باشد و با توجه به نیازهای کاربران تولید و گردآوری شده باشد. کسی که برای تولید محتوا استراتژی تعیین می کند، باید توانایی مدیریت محتواها را نیز داشته باشد.
شخصی که می خواهد برای محتواهای کسب و کارش استراتژی تعیین کند، باید با نیازهای مخاطبانش آشنایی داشته باشد و بداند که آنها چه نوع محتواهایی را بیشتر می پسندند. همچنین باید با توجه به زبان مخاطب و نیازهای او محتواها را تولید کند. در نهایت هم باید محتواهای تولید شده را به دست مخاطب برساند و محتواها را به خوبی مدیریت کند. استراتژی محتوا به این معنا است که شما به صورت کاملا هدفمند و آگاهانه محتوا تولید کنید و از محتواهای خود برای دستیابی به اهداف کسب و کارتان استفاده کنید.
در واقع می توان گفت که موضوع استراتژی محتوا بیشتر روی زمان بندی و برنامه ریزی تولید محتوا تکیه دارد. با تعیین استراتژی درست و دقیق برای تولید محتوا، سرعت رشد کسب و کار شما چندین برابر می شود و می توانید مشتریان بیشتری را به سمت خود جذب کنید
تبلیغات کلیکی (PPC)
مزایای تبلیغات کلیکی
- تبلیغات کلیکی باعث میشود که تعداد زیادی ترافیک مستقیم به وبسایت یا صفحه اپلیکیشن شما هدایت شود.
- تبلیغدهنده با تعریف تبلیغات کلیکی باید به ازای هر کلیک که بر روی تبلیغات صورت میگیرد، به ناشر تبلیغات پول می دهد.
- ناشر تبلیغات کلیکی کسی است که تبلیغات را در رسانه خود نمایش میدهد.
- در واقع، مخاطبان تبلیغات کلیکی با کلیک بر تبلیغ در محیط رسانه ناشران به وبسایت شما و یا صفحه دانلود اپلیکیشن شما منتقل میشوند.
اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)
بهتر است ابتدا بدانیم که اینفلوئنسر کیست؟ منظور از اینفلوئنسر کسی است که طی مدتی طولانی و با انتشار محتوای مفید شخصیت آنلاین قابل قبولی را برای خود ساخته و پتانسیل تاثیرگذاری بر نظرات و رفتار مخاطبان را دارد. محتوای منتشرشده از سوی او یک محوریت مشخص (سبک زندگی، آشپزی، مد، سفر، پزشکی و …) دارد و نظراتش در آن حوزه برای دنبالکنندگان قابل احترام و اطمینان است.
یک تحقیق از طرف توئیتر اعلام کرده است که ۵۶% از مردم آنلاین، فقط به توصیه های دوستان و خانواده های خود برای خرید یک محصول اعتماد دارند ولی ۴۹% از شرکت کنندگان، به محتوای منتشرشده از طرف اینفوئنسر ها هم اطمینان دارند. بنابراین اینفلوئنسر مارکتینگ به فرآیند جلب اعتماد مخاطبان یک اینفلوئنسر و تبدیل ایشان به مشتری از طریق نظرات او، اینفلوئنسر مارکتینگ یا بازاریابی با افراد تاثیرگذار می گویند. در واقع در این فرآیند آن پیام برند شما از طریق یک منبع مورد اعتماد و مورد علاقه به مخاطبان ارائه می شود.
این مدل بازاریابی مدت زیادی نیست که در بین مارکترها مطرح شده اما در کوتاه مدت، نتایج شگرف آن سبب شده است که به یک بخش مهم در مجموعه فعالیت های بازاریابی دیجیتال تبدیل شود و در حال حاضر، بسیاری از برندهای ایرانی بخشی از بودجه بازاریابی شبکه های اجتماعی خود را به این مدل اختصاص داده اند.
تبلیغات بنری (Banner Advertising)
تبلیغات بنری یک پیام تبلیغاتی جذاب است که در قالب یک طراحی گرافیکی جذاب ثابت یا متحرک به کاربران ارائه میشود، تا توجه آنها را جلب و به سمت وبسایت شما هدایت کند.
تبلیغات بنری با اهداف مختلفی به کار گرفته میشوند که مهمترین آنها افزایش آگاهی از برند (Brand Awareness) است. شما به کمک این بنرها به مشتریان بالقوهتان اعلام وجود و به این شکل هویت خود را در ذهن آنها تثبیت میکنید.
افزایش ترافیک و ارتقای رتبه در گوگل، جمعآوری لید یا سرنخ باکیفیت، افزایش فروش و بازگرداندن مشتریها یا لیدهای ازدسترفته با ارائه پیشنهادات جذاب هم از دیگر اهداف به کارگیری این روش تبلیغاتی اثربخش هستند.
تبلیغات بنری کاملا مبتنی بر تصویر است و شیوه محبوبی از تبلیغات آنلاین به شمار میرود. هدف استفاده از تبلیغات بنری، ارتقا نام تجاری یا بالا بردن میزان بازدید وبسایت تبلیغدهنده به کمک وبسایت میزبان است.
ایمیل مارکتینگ
بازاریابی ایمیلی (Email Marketing) یکی از قدیمیترین و در عین حال تاثیرگذارترین روشهای دیجیتال مارکتینگ است که برای هر کسب و کار اینترنتی که قصد پیاده کردن یک برنامه منظم بازاریابی دیجیتال دارد ضروری است.
ایمیل مارکتینگ یک روش بازاریابی است که در آن از طریق ارسال ایمیل، اطلاعاتی درباره محصولات و خدمات خود به مخاطبان ارائه میدهید. این شیوه تبلیغات یکی از روشهای مؤثر در بازاریابی آنلاین به شمار میآید. شرکت های ایمیل مارکتینگ توسط ارسال ایمیل تبلیغاتی میتوانند شما را در رسیدن به اهداف و افزایش فروش یازی نمایند.
هزینهای که لازم است برای ایمیل مارکتینگ در نظر بگیرید، بسیار ناچیز است؛ در مقابل بازگشت سرمایه چشمگیری دارد. چون تمام هزینه لازم برای یک کمپین ایمیل، هزینه یک پلتفرم ارسال ایمیل و یک نیرو برای مدیریت کمپین شماست. حتی شما میتوانید مدیریت کمپین ایمیل خود را به شرکتهای تبلیغاتی بسپارید.
بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ
بازاریابی موبایلی (Mobile Marketing) استراتژی بازاریابی دیجیتالی چندکانالهای است که هدف آن دستیابی به مخاطبان هدف در تلفنهای هوشمند، تبلتها و سایر دستگاههای همراه آنها ازطریق وبسایتها، ایمیل، SMS و MMS، رسانههای اجتماعی و اپلیکیشنها است.
بازاریابی موبایل یا تلفن همراه شیوهی تعامل مردم با برندها را دگرگون کرده است. امروزه تمام کارهایی را که میتوان با رایانهی رومیزی انجام داد، در دستگاههای همراه هم در دسترس هستند. انجام تمام کارهایی مانند مشاهدهٔ ایمیلها، بازدید از وبسایت و خواندن مطالب در صفحهی نمایش کوچک دستگاههای همراه نیز امکانپذیر است. جالب است بدانید که:
- ۸۰٪ کاربران اینترنت، گوشی هوشمند دارند. پلتفرمهای موبایل مانند گوشیهای هوشمند و تبلتها تا ۶۰٪ از زمانی را که کاربران در ایالات متحده در رسانههای دیجیتالی میگذرانند، میزبانی میکنند. .
- گوگل اعلام کرده است که از پایان سال ۲۰۱۵ میزان جستجو با گوشیهای تلفن همراه از تعداد جستجوهایی که توسط رایانههای رومیزی انجام میشود، فراتر رفته است.
برای تبلیغات موبایلی مؤثر، به درک مخاطبان خود، طراحی محتوا با درنظر داشتن پلتفرمهای موبایل و استفادهی راهبردی از بازاریابی SMS/MMS و اپلیکیشنهای موبایل نیاز دارید.
بازاریابی از طریق همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
فرض کنید شما فروشندهی لوازم خانگی هستید و به دوست خود میگویید که به ازاء هر مشتری که برایتان بیاورد، درصدی از فروش را به او خواهید داد. یا یک موسسهی آموزشی هستید و با یک وب سایت توافق میکنید که بنرهای شما را در صفحات خود قرار دهد و در مقابل، متعهد شوید که به ازاء هر ثبتنامی که به واسطه آن وب سایت انجام شود، مبلغی را به آن وب سایت پرداخت خواهید کرد.
این همان چیزی است که در ادبیات سنتی، به عنوان فروش پورسانتی یا بازاریابی پورسانتی میشناسیم.
اتفاقی که در چند سال اخیر افتاده این است که با توسعهی نرمافزارها، امکانات متنوع و گستردهای برای اجرای سیستمهای همکاری در فروش به وجود آمده و افیلیت مارکتینگ به یک روش درآمدزایی جذاب تبدیل شده است.
بنابراین مفهوم اصلی همکاری در فروش عبارت است از هرگونه فعالیتی که موجب تسهیل در فروش یک کالا یا خدمات شود. این کار اغلب توسط کسانی صورت میگیرد که خودشان تولیدکننده و یا صاحب محصول نیستند. وظیفه کسی که قصد همکاری در فروش را دارد؛ معرفی محصول، ویژگیها و کاربردهای آن است تا مشتریان را ترغیب به خرید محصول یا خدمات کند.
آیا دیجیتال مارکتینگ برای تمامی کسب و کارها اثربخش است؟
یکی از نکات مهمی که بدون استثنا در تمامی دوره های آموزش دیجیتال مارکتینگ به افراد گفته می شود، این است که دیجیتال مارکتینگ می تواند برای هر کسب و کار یا صنعتی که در هر زمینه ای فعالیت دارد، کارساز باشد. در نتیجه، شک نکنید که کسب و کار سنتی شما می تواند با ورود به دنیای دیجیتال مارکتینگ به کلی تغییر پیدا کند. پس زمان را از دست نداده و از رقبایتان عقب نمانید. با استفاده و پیاده سازی تکنیک های بازاریابی دیجیتال شما می توانید ارتباط با مشتریانتان را به کلی به مسیر بی نظیری انتقال دهید.
هر کسب و کاری در هر صنعتی میتواند دیجیتال مارکتینگ داشته باشد. صرف نظر از اینکه که شرکت یا کمپانی شما چه میفروشد، بازاریابی دیجیتال وظیفهی تبدیل افراد به مشتری و شناسایی نیازهای مخاطبان شما و ایجاد محتوای با ارزش آنلاین است. با این حال، این به این معنی نیست که همه شرکتها باید استراتژی بازاریابی دیجیتال یکسانی را پیاده کنند
چرا دیجیتال مارکتینگ اهمیت دارد؟
در کسب و کارهای سنتی، فعالیت های کارکنان اغلب به صورت فیزیکی صورت می گیرد. اما یکی از مسائلی که بر اهمیت دیجیتال مارکتینگ می افزاید، این است که شما می توانید تمامی فعالیت های مربوط به کسب و کار خود را به شکل الکترونیکی انجام دهید.
این مسئله نشان دهنده این است که شما به عنوان یک کسب و کار که به صورت آنلاین فعالیت دارید، با یک حجم وسیعی از امکانات برای پیاده سازی تکنیک های بازاریابی خود روبرو می باشید؛ اعم از تصاویر، اینفوگرافیک ها، شبکه های اجتماعی، ویدئوها و … .
از آنجا که بازاریابی دیجیتال گزینه ها و استراتژی های زیادی دارد، شما می توانید با توجه به بودجه ای که دارید، انواع تکنیک های موجود را برای کسب و کارتان انتخاب کنید.
با توجه به نکات آموزش دیجیتال مارکتینگ، شما می توانید در این صنعت، از ابزارهای زیادی که وجود دارد استفاده کنید و میزان سود و برگشت سرمایه خود را به طور مرتب مورد بررسی قرار دهید.
سخن آخر
امروزه دیجیتال مارکتینگ و ابزارهای آن به هر کسب و کاری کمک می کند که در زمان و مکان مناسب و با هزینه های کمتر به مشتریان هدف خود دست یابند و بتوانند برند، محصولات و یا خدمات شان را به آنها معرفی و نمایش دهند. اگر به طور اصولی و صحیح از این ابزارها استفاده شود، بازدهیای بسیار بیشتر از تصورتان خواهید داشت.
اگر به عنوان یک کسب و کار، تا کنون دیجیتال مارکتینگ را آغاز نکردهاید وقتِ آن است که دست به کار شوید، اما اگر آغاز کردهاید نیز وقتِ آن است که تمرکز و توجه بیشتری روی آن داشته باشید و استفادهی اصولیتر و عمیقتری از آن نمایید.
امیدوارم این مطلب برای شما خواننده عزیز مفید بوده باشد. اگر هنوز سوالی در ذهن دارید در پایین این پست بپرسید و پاسخ را از کارشناسان ما دریافت نمایید.